4 Kasım 2016 Cuma

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ


BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ 


       Bebek ve çocuklarda ani kalp durması yetişkinlere göre daha az görülür. Bebek ve çocuklarda, genellikle önce solunum problemleri ardından dolaşım problemleri ve kalp durması görülür. 

       Bebeklerde temel yaşam desteği aşağıdaki gibi yapılır:

- Olay yeri güvenliği sağlanır. Olay yeri güvenliği sağlanmadan bebeğe kesinlikle müdahale               edilmez.

- Etrafta bulunan kişilerden ya da bebeğin yakınlarından hızlı bir şekilde görüşerek bilgi alınır. 

- İlk yardımcı kendi can güvenliğini sağlar, varsa eldiven giyer. 

- Bebeğin ayak tabanına hafifçe vurarak bilinci kontrol edilir.



- Bebeğin bilinci yoksa ve çevrede birileri varsa 112 aratılır. İlk yardımcı yalnız ise 30:2 göğüs basısı ve suni solunumu 5 tur uyguladıktan sonra 112’yi arar. 

-  Bebek sert bir zemine yatırılır. Sıkan giysileri gevşetilir. 

1. Bebeklerde Hava Yolu Açıklığının Sağlanması


-  Ağız içi kontrol edilir. Eğer ağız içinde yabancı cisim varsa tek hamlede cımbız ile alır gibi çıkartılır. Kesinlikle ağız içine kör dalış yapılmaz. Çünkü bu durumda, ağız içindeki yabancı cisim daha da ilerleyerek hava yolunu tıkayabilir. 

-  Bebeğin hava yolu açıklığını sağlamak için baş çene pozisyonu verilir. Baş çene pozisyonunda çeneyi yukarı kaldırırken baş hafifçe geriye doğru itilmelidir. Baş- boyun travma şüphesi yoksa bebeğin omuzlarının altına kıyafet, havlu vb. katlanıp konularak da hava yolu açıklığı sağlanır; böylece başın öne doğru eğilmesi ve dilin arkaya kayması nedeniyle kapanan hava yolu açılmış olur.



 Bebeklerde havayolunun kapalı ve açılmış hali




Bebeklerde hava yolu açıklığının sağlanması

-  Bebeğin solunumunun olup olmadığı, bak- dinle- hisset yöntemiyle 5- 10 sn. süre ile kontrol edilir.

- Bebeğin solunum değerlendirmesi sonucunda solunumu var ise yan yatırılarak rahat nefes alması sağlanır. Solunumu yok ise suni solunum uygulamasına geçilir.



 Bebeklerde bak- dinle- hisset yöntemi


2. Bebeklerde Suni Solunum


- Hava yolu açıklığı tekrar kontrol edilir. 

- Ağız dolusu nefes alınır. İlk yardımcı ağzını, bebeğin ağız ve burun deliklerini içine alacak şekilde yerleştirir.

- Ağız ve burundan içeriye doğru balon üfler gibi nefes verilir. Verilen hava 1 saniyede sabit hızla, göğüs kafesini gözle görülür şekilde kaldıracak kadar üflenir. Bebeklere verilecek havanın miktarı ortalama 50 ml kadardır. Buna göre de ağız içindeki havanın verilmesi yeterlidir. 

-  Bebeğin baş çene pozisyonu korunarak ağzı ve burnu açılır, hava çıkışı sırasında göğüs kafesinin eski konumuna dönüşü gözlemlenir.






Bebeklere suni solunum uygulaması



- Eğer hava çıkışı yoksa ya nefes doğru verilememiştir ya hava yolu açıklığı yeterince sağlanamamıştır ya da hava yolu tıkanıklığı mevcuttur. Bu yüzden hava çıkışı mutlaka gözlenmelidir. Bu şekilde 2 kurtarıcı solunum verilir.


3. Bebeklerde Dış Kalp Masajı


         Bebeğe 2 kurtarıcı solunum verdikten sonra bebeğin hala yaşamsal refleksleri yoksa hemen kalp masajına geçilir.


- Kalp masajı uygulamak için göğsün merkezi tespit edilir. Bebeğin meme uçları arasında varsayılan hayali çizginin altında göğüs kemiğinin orta noktası göğsün merkezini oluşturur. 

-  Tespit edilen noktaya, orta ve yüzük parmak dik olarak yerleştirilir.



Bebeklerde kalp masajı



- İki parmakla göğüs kemiği 4 cm aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar) basınç uygulanır. Bası uygulama sırasında parmaklar yerinden oynatılmamalıdır. 

 - Göğüs kemiğine bası uygulama ve kaldırma ritmik olarak yapılmalıdır. Uygulama 1V, 2V, 3V,…9V, 10, 11,…30 şeklinde sayılarak yapılır. Bu sayede bası uygulama ve kaldırma arasında eşitlik sağlanmış olur. 

- Bebeklerde temel yaşam desteği, 30 göğüs basısı 2 suni solunum şeklinde uygulanır. Kalp masajı dakikada, 100 bası olacakşekilde uygulanır.


         Bebek, çocuk görünümündeyse uygulama çocuklardaki temel yaşam desteği gibi uygulanır. Temel yaşam desteğine; bebeğin yaşamsal refleksleri geri gelene kadar, tıbbi yardım ekipleri gelene kadar ve yorulup da temel yaşam desteği yapamayacak duruma gelene kadar devam edilir. Eğer ilk yardımcı suni solunum yapamayacak durumda ya da bebeğe suni solunum yapılamayacak durumda ise temel yaşam desteği sadece kalp masajı uygulanarak yapılabilir.

















4 yorum: